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INTERPRETATION IC 90.1-2013-17 OF 
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2013 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: April 7, 2018 
 
Request from: Mike Donovan, HTS, 3350 Yale Street, Houston, TX 77018. 
  
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2013, Sections 6.5.3.1.3, regarding fan efficiency. 
 
Background:  When complying with the prescriptive path of 90.1, it is required to comply with 
the mandatory provisions (6.4) and the prescriptive path (6.5). An interpretation (IC 90.1-2013-
15 and IC 90.1-2016-4) ruled that verification of the FEG falls under ASHRAE 90.1 Section 
6.4.1.4 and that because there is a certification program for FEG ratings, subparts b and c apply. 
Subpart b says that if a certification program exists for a covered product, and it includes 
provisions for verification and challenge of equipment efficiency ratings, then the product shall 
be listed in the certification program. Subpart c says that if a certification program exists for a 
covered product, and it includes provisions for verification and challenge of equipment 
efficiency ratings, but the product is not listed in the existing certification program, the ratings 
shall be verified by an independent laboratory test report. The AMCA 205 certification program 
would cover subpart b and an independent lab certified to verify AMCA 205 calculated FEG 
numbers would cover subpart c. 
 
Interpretation: The manufacturer of a fan within the scope of 90.1 claims their fan has an FEG 
of 67 or greater.  The fan is not certified under a certification program that includes provisions 
for verification and challenge of equipment efficiency ratings, such as the AMCA 205 rating 
program and does not have ratings verified by an independent laboratory test report.  This fan 
does not comply with the prescriptive path of 90.1. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
 
Comments: The fan efficiency FEG requirements in clause 6.5.3.1.3 fall under the requirements 
of 6.4.1.4 Verification of Equipment Efficiencies.  Since a certification program exists for a 
covered product and that program includes provisions for verification and challenge of 
equipment efficiency ratings, such as the AMCA Certified Ratings Program, fans within the 
scope of 90.1 must either be listed in a certification program or the fan ratings must be verified 
by an independent laboratory test report. 
 


